Tensegrity

Tensegrity er den anatomiske model for det elastiske energisystem mellem de stive elementer (knogler) og de elastiske elementer (ledbånd og muskler). Tensegrity strukturen bærer alle andre biofysiske energisystemer i kroppen.

Denne tegning af tensegrity-systemet hos en hare blev skabt ved at erstatte hver muskel med en lige linje.

 

Tensegrity som traumaløsende teknik

Hvis vi bliver udsat for et trauma fra et fald, et slag, et følelsesmæssigt chok eller en alt for hurtig bevægelse (piskesmæld), vil det bevæge sig som en bølge gennem kroppen.

Et trauma kan komme ind i kroppen et sted, og sætte sig fast et andet sted. Chokbølgen bevæger sig gennem et led, hvis leddet er afslappet. Men hvis leddet er fastlåst, kan bølgen ikke gå videre, og al den indkommende kraft sætter sig i det allerede overbelastede led. På denne måde vil alle livets belastninger ophobe sig de 4-5 steder, hvor vi har fået vore første fastlåsninger.

Når vi bevæger kroppen, skal der være et naturligt ”flow” i bevægelserne. Men ”flowet” bliver afbrudt, når det støder på en af disse forhindringer.

Som ung lægger man ikke meget mærke til disse steder med opsamlede spændinger. Når man bliver ældre, mærker man ofte smerterne og stivheden. Når man bliver gammel, trækker disse steder sig sammen, og man synker sammen, bliver krumrygget, foroverbøjet, halter lidt og får vejrtrækningsbesvær. Til sidst har man svært ved at gå og mister let balancen. Eftervirkninger fra fald er den hyppigste årsag til dødsfald hos ældre mennesker.