Neurodynamics

Nervevævet er et sammenhængende kontinuum, der strækker sig fra hjernen til fingerspidserne og til huden i tæerne. Man kan sammenligne nervesystemet med et træ, hvor roden er i hovedet, stammen i rygsøjlen og grenene i nerverødderne. 

Uden om hver nervegren er der en bindevævs-indpakning. Den udgør 20-80 % af nervens diameter. 

Er nervevævet skadet, har mistet sin strækbarhed eller sammenklistret med det omkringliggende væv, kan det ikke bevæge sig frit i sin bane.

Det forårsager undertiden direkte og generende smerter, sovende fornemmelse eller en prikkende følelse i et lokalt område, men smerterne kan også være af springende karakter, eller give en generel utilpashed.

Funktionelt virker det, som om nerverne er for korte. Dette kan gøre sig gældende for hele systemet hos svært traumatiserede, eller kan begrænse sig til en enkelt nerve.

Bestemte bevægelser og kropsholdninger kan være udløsende for gener fra et forkortet nervesystem. Derfor ændres bevægemønstret og kropsholdningen, da man undgår bevidst eller ubevidst at komme i yderstillinger med kroppen.

Behandlingen går ud på at genskabe nervebanens frie bevægelse. Metoden er varsom og blid.

Ved meget præcise bevægelser og rul/mobilisering af nerverne, frigøres det sammenklistrede. Smertelindring og god kropsholdning opleves ofte inden for få eller bare en enkelt behandling.

Hos enkelte tager det længere tid. Der kan også blive undervist i hjemmeøvelser.