Artikel

Mange forsøger at ændre/påvirke ansigtet med dyre kosmetiske produkter eller kirurgi. Med A.L. T-ansigtsløftningsmassage arbejdes der med bindevæv og muskler – en teknik, der blandt andet har givet Alice Skødt psykiske og fysiske gevinster.

Tekst Malene Wonsbeck Foto: Henrik Bjerg

 

Sønderjylland i 1974: Alice Skødt var 16 år, en glad og ubekymret teenager, der fejrede sidste skoledag i 3. real sammen med klassekammeraterne. En festlig begivenhed, som for Alice endte i en tragisk ulykke.

 

– Traditionen tro blev vi elever kørt rundt i byen på en åben vogn. Der blev vinket, jublet og festet. Stemningen var høj. Hvordan det pludselig kunne gå så gruelig galt, har jeg aldrig fået nogen forklaring på, men vognen tippede. Vi faldt ud. Jeg blev kastet gennem luften og ramte asfalten med hovedet først og blev kørt på sygehuset med kraniebrud og kvæstelser i ansigtet, fortæller Alice, der i dag er 43 år. Ulykken sidder stadig lagret i sjælen som en uhyggelig og traumatisk oplevelse. Både psykisk og ikke mindst fysisk har denne voldsomme begivenhed fulgt Alice gennem hele livet.

 

– Lægerne gjorde, hvad der stod i deres magt for at udbedre skaderne, men det endte altså med, at jeg blev lam i hele venstre side af ansigtet. Umiddelbart efter ulykken så jeg forfærdelig ud. Hele siden hang slapt ned. Efter cirka fire måneders genoptræning hos en fysioterapeut blev skævheden rettet lidt op. Men jeg kom aldrig til at ligne mig selv. Det var forfærdeligt, at få sit ansigt ødelagt i så ung en alder. Når jeg tænker tilbage på mit liv, har jeg ofte følt mig grim og blev ked af det, når jeg så mit eget spejlbillede. Men jeg accepterede det, der var sket, og kom da også videre med mit liv, fortæller Alice Skødt, som er bioanalytiker ved Tønder Sygehus. Privat er hun fraskilt og mor til fire.

 

– Jeg har altid troet, at jeg bare måtte leve med mit skæve ansigt. Men i sensommeren 1999 hørte jeg om ansigtsløftnings­massage og besluttede at undersøge, om der var chancer for, at jeg kunne rettes lidt op. Jeg fik seks behandlinger hos Elsebeth Grosbøl, og det gjorde underværker. Fugen ved næsen blev mindre. Mine kind­ben blev ikke nær så markante. Jeg havde problemer med, at mit venstre øje blinkede meget. Også den gene forsvandt. Jeg fornemmede, hvordan det hele blev løsnet op og befriet for spændinger. Det var helt tydeligt, at der kom meget mere symmetri i mit ansigt. l øvrigt havde jeg for vane at spænde i musklerne, så der kom to rynker mellem øjenbrynene. De forsvandt stort set også. Jeg kunne virkelig mærke, hvordan jeg blev rettet op indvendig fra. Omgivelserne lagde måske ikke mærke til den store forskel, men for mig var det tydeligt. Flere bemærkede, at der var sket noget med mit ansigt. Ny frisure? Ny makeup? De kunne ikke lige gennemskue forandringen, fortæller en glad Alice, der ikke blot har fået en fysisk opretning. Psyken har også ændret sig.

 

– l 1999 fik jeg seks behandlinger, og de gode resultater vil formodentlig holde livet ud. Når jeg nu efter et års tid har besluttet at få endnu seks behandlinger, er det ikke, fordi jeg forventer, at Elsebeth kan ændre det helt store, men ansigtsløftnings­massage er ren velvære. En gave til mig selv fra mig selv. Jeg er blevet gladere, for mit ansigt er blevet smukkere. En større tilfredshed med mit eget spejl­billede har fået livskvaliteten til at blomstre. Først nu er det gået op for mig, at jeg ofte har følt mig som den grimme ælling, men nu begynder jeg at kunne skimte svanen, understreger Alice Skødt.

Kilde: Hendes Verden, nr. 32, 6. august 2001.